Na Delo.si

Vir podatkov: ARSO

Vremenska napoved

Sobota, 11.5.2024 ob 6h

Napoved za Slovenijo

Danes bo sončno z nekaj koprenaste in plitve kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Goriškem do 26 °C. Jutri bo sprva večinoma sončno, popoldne pa v notranjosti Slovenije spremenljivo oblačno s kakšno ploho ali nevihto. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 20 do 26 °C.

Napoved za sosedne pokrajine

Danes bo večinoma sončno, burja v Kvarnerju bo čez dan ponehala. Jutri bo dopoldne še dokaj sončno, popoldne pa bodo predvsem v hribovitem svetu nastajale krajevne plohe in kakšna nevihta.

Obeti

Nad severno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. V višinah k nam od severa priteka razmeroma topel in suh zrak.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Biovremenska napoved

Sobota, 11.5.2024 ob 6h

Biovreme

V soboto bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden. Tudi v nedeljo vreme večini ljudi ne bo povzročalo opaznih težav s počutjem.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 7, v gorah pa okoli 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V prihodnjih dneh bodo vremenske razmere ugodne za sproščanje cvetnega prahu. Obremenitev s travami bo visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana. Sezoni hrasta in malega jesena sta v zaključni fazi. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, kaline, oreha, bukve in večje količine iglavcev (prevladuje bor). V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Sezona malega jesena je v zaključni fazi. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, divjega kostanja, bezga, kaline in bora. Zabeležili smo prva zrna cvetnega prahu oljke. Dobro je vedeti: - Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, alergija na cvetni prah se zato pogosteje pojavlja v urbanem okolju, izpostavljenost je največja pod drevesi. - Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo lovorikovec, španski bezeg, bezeg, glicinija, navadna robinija, jasmin in drugi. - Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij. Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.