Na Delo.si

Vir podatkov: ARSO

Vremenska napoved

Sreda, 8.5.2024 ob 18h

Napoved za Slovenijo

Ponoči bodo padavine povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti pa severni veter. Proti jutru se bo začelo jasniti. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14 °C. V četrtek se bo postopno povsod razjasnilo, čez dan bo v notranjosti nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 na Primorskem do 24 °C.

Napoved za sosedne pokrajine

Ponoči bodo padavine povsod ponehale. Ob severnem Jadranu bo zapihala zmerna, v Kvarnerju močna burja. V četrtek se bo postopno povsod razjasnilo. Čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti, v Alpah bo možna kakšna ploha. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka do zmerna, v Kvarnerju močna burja.

Obeti

Nad zahodno in srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. V višinah se nad nami še zadržuje razmeroma hladen in vlažen zrak.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Biovremenska napoved

Sreda, 8.5.2024 ob 18h

Biovreme

V četrtek in petek bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 7, v gorah pa okoli 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V prihodnjih dneh bodo vremenske razmere ugodne za sproščanje cvetnega prahu. Obremenitev s travami bo visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana. Sezoni hrasta in malega jesena sta v zaključni fazi. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, kaline, oreha, bukve in večje količine iglavcev (prevladuje bor). V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Sezona malega jesena je v zaključni fazi. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, divjega kostanja, bezga, kaline in bora. Zabeležili smo prva zrna cvetnega prahu oljke. Dobro je vedeti: - Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, alergija na cvetni prah se zato pogosteje pojavlja v urbanem okolju, izpostavljenost je največja pod drevesi. - Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo lovorikovec, španski bezeg, bezeg, glicinija, navadna robinija, jasmin in drugi. - Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij. Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.