Na Delo.si

Vir podatkov: ARSO

Vremenska napoved

Sreda, 15.5.2024 ob 18h

Napoved za Slovenijo

Ponoči bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. Padavine bodo pogostejše in močnejše v zahodnih krajih. Pihal bo veter vzhodnih smeri, ob morju se bo zvečer okrepil jugo. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 15 do 20, ob morju okoli 22 °C.

Napoved za sosedne pokrajine

V krajih zahodno od nas bo ponoči pretežno oblačno z občasnimi padavinami, drugod pa spremenljivo oblačno s kakšno ploho. V četrtek popoldne in zvečer bodo padavine in nevihte od zahoda postopno zajele vse sosednje pokrajine. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo, ki se bo zvečer prehodno okrepil.

Obeti

Nad zahodno Evropo je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta je dosegla Alpe. V višinah k nam z vetrom južnih smeri priteka postopno bolj vlažen zrak.

Opozorila

V četrtek popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek se bodo predvsem v zahodni Sloveniji pojavljali močni nalivi.

Biovremenska napoved

Sreda, 15.5.2024 ob 18h

Biovreme

V četrtek bo obremenitev zaradi vremena občutilo veliko ljudi. V petek bo vpliv vremena na počutje ugoden.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 7, v gorah pa okoli 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Poteka visoka sezona trav, obremenitve bodo v lepem vremenu visoke, znižale se bodo občasno s padavinami. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana. Sezoni hrasta in malega jesena se zaključujeta, zaključuje se tudi dolga sezona javorjev. Prisoten bo cvetni prah bezga, kaline in iglavcev (prevladuje bor). Bogato cveti navadna robinija, v zraku so le občasno posamezna zrna cvetnega prahu, močan vonj lahko vpliva na počutje nekaterih posameznikov. V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Zgodnejše sorte oljk sproščajo cvetni prah, lokalno smo že zabeležili visoko obremenitev. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, malega jesena, bezga, kaline in bora. Dobro je vedeti: - Za žive meje pogosto uporabljamo kalino (liguster), alergen kaline je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. V stik s cvetnim prahom pridemo v bližini rastline. - Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij. Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.