Na Delo.si

Vir podatkov: ARSO

Vremenska napoved

Sreda, 15.5.2024 ob 11h

Napoved za Slovenijo

Oblačnost bo od zahoda naraščala, popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. Padavine bodo pogostejše in močnejše v zahodnih krajih. Pihal bo veter vzhodnih smeri, ob morju se bo zvečer okrepil jugo. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 15 do 20, ob morju okoli 22 °C.

Napoved za sosedne pokrajine

V krajih zahodno od nas bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, drugod pa delno jasno s kakšno popoldansko ploho. Jutri popoldne in zvečer bodo padavine in nevihte od zahoda postopno zajele vse sosednje pokrajine. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo, ki se bo zvečer prehodno okrepil.

Obeti

Nad zahodno Evropo je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta je dosegla Alpe. V višinah bo k nam z vetrom južnih smeri pritekal postopno bolj vlažen zrak.

Opozorila

V četrtek popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek se bodo predvsem v zahodni Sloveniji pojavljali močni nalivi.

Biovremenska napoved

Sreda, 15.5.2024 ob 11h

Biovreme

V sredo in četrtek bo obremenitev zaradi vremena zmerna in se bo kazala s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 7, v gorah pa okoli 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V prihodnjih dneh bodo vremenske razmere ugodne za sproščanje cvetnega prahu. Obremenitev s travami bo visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana. Sezoni hrasta in malega jesena sta v zaključni fazi. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, kaline, oreha, bukve in večje količine iglavcev (prevladuje bor). V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Sezona malega jesena je v zaključni fazi. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, divjega kostanja, bezga, kaline in bora. Zabeležili smo prva zrna cvetnega prahu oljke. Dobro je vedeti: - Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, alergija na cvetni prah se zato pogosteje pojavlja v urbanem okolju, izpostavljenost je največja pod drevesi. - Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo lovorikovec, španski bezeg, bezeg, glicinija, navadna robinija, jasmin in drugi. - Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij. Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.