Na Delo.si

Vir podatkov: ARSO

Vremenska napoved

Petek, 17.5.2024 ob 6h

Napoved za Slovenijo

Danes zjutraj se bo delno zjasnilo, po nekaterih kotlinah bo nastala kratkotrajna megla. Čez dan bo delno jasno vreme, več sonca bo v vzhodni polovici Slovenije. Predvsem v severozahodnih krajih bodo še plohe in kakšna nevihta. Pihal bo zmeren jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na severozahodu okoli 15 °C. Jutri bo sončno, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem okoli 13, najvišje dnevne od 19 do 24, v jugovzhodnih krajih do 26 °C.

Napoved za sosedne pokrajine

Danes se bo delno razjasnilo, le na območju Alp bodo še krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter. Jutri bo sončno vreme z nekaj jutranje megle po nekaterih kotlinah. Topleje bo.

Obeti

Ciklonsko območje nad Srednjo Evropo slabi. Z jugozahodnimi vetrovi doteka k nam bolj suh in v višinah nekoliko toplejši zrak.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Biovremenska napoved

Petek, 17.5.2024 ob 6h

Biovreme

V petek in soboto bo vpliv vremena na počutje ugoden.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 7, v gorah pa okoli 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Poteka visoka sezona trav, obremenitve bodo v lepem vremenu visoke, znižale se bodo občasno s padavinami. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana. Sezoni hrasta in malega jesena se zaključujeta, zaključuje se tudi dolga sezona javorjev. Prisoten bo cvetni prah bezga, kaline in iglavcev (prevladuje bor). Bogato cveti navadna robinija, v zraku so le občasno posamezna zrna cvetnega prahu, močan vonj lahko vpliva na počutje nekaterih posameznikov. V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Zgodnejše sorte oljk sproščajo cvetni prah, lokalno smo že zabeležili visoko obremenitev. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, malega jesena, bezga, kaline in bora. Dobro je vedeti: - Za žive meje pogosto uporabljamo kalino (liguster), alergen kaline je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. V stik s cvetnim prahom pridemo v bližini rastline. - Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij. Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.