Na Delo.si

Vir podatkov: ARSO

Vremenska napoved

Četrtek, 2.5.2024 ob 15h

Napoved za Slovenijo

Popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, več sonca bo na vzhodu. Pihal bo južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22, v severozahodni Sloveniji okoli 14 °C. Zvečer in ponoči bodo še nastajale posamezne plohe, med njimi bo lahko tudi kakšna nevihta. Jutri zjutraj bo oblačno z rahlimi padavinami, najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12 °C. Jutri bo večinoma oblačno z rahlimi padavinami. Ponekod bo zapihal šibak severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 °C.

Napoved za sosedne pokrajine

Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi padavinami, tudi nevihtami. Pihal bo južni veter, ob severnem Jadranu okrepljen jugo. Jutri bo večinoma oblačno, ob severnem Jadranu bo večinoma suho, drugod bo občasno deževalo.

Obeti

Nad srednjo Evropo je plitvo ciklonsko območje. Z jugozahodnimi vetrovi v višinah k nam priteka dokaj vlažen in hladen zrak.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Biovremenska napoved

Četrtek, 2.5.2024 ob 15h

Biovreme

V četrtek in petek bo obremenitev zmerna in se bo kazala s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo. V soboto bo vremenska obremenitev postopno popustila.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 7, v gorah pa med 7 in 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Spremenljivo vreme bo krojilo obremenjenost zraka s cvetnim prahom, le v času intenzivnih padavin se bo ozračje očistilo. Cvetenje trav je v nižinah napredovalo, obremenitev bo v suhem vremenu srednje visoka do visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka. Poteka druga polovica sezone malega jesena, obremenitev lahko še doseže srednje visoke vrednosti. V manjših količinah se bo pojavljal cvetni prah hrasta, sezoni breze in gabra sta zaključeni. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, kaline, oreha, bukve, platane in večje količine iglavcev (smreka, bor), ki so za alergije manjšega pomena. V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Sezoni malega jesena in hrasta sta v drugi polovici, obremenitev se bo zmanjševala. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, divjega kostanja, bezga, kaline, bora in smreke. Približujemo se sezoni cvetnega prahu oljke. Dobro je vedeti: - Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, alergija na cvetni prah se zato pogosteje pojavlja v urbanem okolju. Tudi mali jesen se vedno pogosteje uporablja za ozelenitev mest. - Cveti žužkocvetna oljna ogrščica, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije. - Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo lovorikovec, španski bezeg, bezeg,  glicinija, navadna robinija in drugi. - Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij. - Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost. Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.